Is deze mail niet goed leesbaar? Surf dan naar de online versie.
 
 

RTC NIEUWSBRIEF > RTC WEST-VLAANDEREN NOVEMBER 2017

 
 
AUTO
Onderwijsdag tijdens Mobility of the Future
Gouden Autosleutelhanger in een nieuw kleedje
 
BOUW
Aanbod 2017-2018
 
MECHANICA
Infomoment Bouw je CNC-portaalfreesmachine - 9/11/2017
FPC-laskwaliteitssystemen TTT - 25/01/2018
Lassen: visuele inspectie TTT - 7/12/2017
Kunststoffen lijmen en hun geheimen TTT - 12/12/2017
 
REVIVAK
Kick-off "Maak het mee!"
 
 
VCA
VCA-B-examen voor leerlingen 3de graad
 
STUDIEGEBIEDOVERSCHRIJDEND
Greenpower
 
DUAAL LEREN IN DE KIJKER
IdeaalDuaal is op zoek naar jou en jouw idee!
 
BACKSTAGE
Food@Work LIVE
VDAB lanceert schoolverlaterstool
TechClass 2018 nodigt leerlingen en leerkrachten uit op de werkvloer
Techniek in Evolutie
 
 
 
AUTO
Onderwijsdag tijdens Mobility of the Future

Mobility of the Future is een driedaagse gericht op leren in al zijn facetten specifiek voor mobiliteitsvraagstukken. 

 

Donderdag 22 februari 2018 is het reserveren waard voor elke middelbare leerling. Met meer dan 20 workshops, een interactieve fair en inspirerende sprekers belooft deze dag zeer leerrijk te zijn. Zowel voor ASO-, TSO- als BSO-studenten is er voldoende keuze om een leerrijke dag samen te stellen.

 

Meer info

 
AUTO
Gouden Autosleutelhanger in een nieuw kleedje

Om meer jongeren te bereiken en hen een echt opleidingstraject te kunnen aanbieden, gooien Traxio en Educam de wedstrijd om de Gouden Autosleutel- hanger te bemachtigen over een andere boeg. 

 

Wil je meer weten over het nieuwe programma en het nieuwe reglement, kom dan naar de kickoff op 20 november 2017!

 

Meer info en inschrijven

 
     
  
 
BOUW
Aanbod 2017-2018

Bouw-, hout- en schilderafdelingen kunnen nog steeds inschrijven voor verschillende opleidingen uit ons aanbod! Geboeid door duurzaam en BEN-bouwen? Wil je het leggen van linoleum onder de knie krijgen? 

 

Deze en vele andere opleidingen vind je in ons aanbod op onze website

 
  
 
MECHANICA
Infomoment Bouw je CNC-portaalfreesmachine - 9/11/2017

De scholen krijgen de kans mee te investeren in een project waarbij leerlingen als GIP een CNC-portaalfrees- machine bouwen van a tot z, die daarna bruikbaar zal zijn in de CNC-lessen (laagdrempelig).


Industriële en kwaliteitsvolle onderdelen en geëngageerde projectpartners zijn voor handen. Tekeningen werden ontwikkeld en een prijsberekening werd voltooid. Op 9 november 2017 werden de vorderingen binnen het project voorgesteld en de feedback van de scholen gevraagd.
 
 
MECHANICA
FPC-laskwaliteitssystemen TTT - 25/01/2018

Aangezien meer en meer lasbedrijven te maken krijgen met normering en kwaliteitssystemen is het de bedoeling dat de leerlingen (en dus ook de leerkrachten) op school vertrouwd raken en aan de slag kunnen met deze systemen.


Voor lasleerkrachten die deze TTT nog niet volgden: op 25 januari 2018 wordt de TTT opnieuw georganiseerd (halve dag). Meer info en inschrijven

FPC-laskwaliteitssystemen (pre-)audit

Voor lasleerkrachten en lasscholen die de TTT wél volgden, biedt RTC samen met TOFAM West-Vlaanderen en het BIL je de mogelijkheid om zo’n kwaliteitshandboek uit te rollen op school. Meer info en inschrijven
 

 

 
     
 
MECHANICA
Lassen: visuele inspectie TTT - 7/12/2017
Het visueel beoordelen van lasverbindingen vormt een belangrijke schakel tussen het uitvoeren en het goedkeuren van laswerk. Naast een degelijke kennis van de mogelijke lasonvolkomenheden, moet de visuele lasinspecteur inzicht hebben in het toegepaste lasproces, de gelaste materialen en de eisen die gesteld worden aan de kwaliteit van het laswerk.
 
Deze eendaagse opleiding bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk.
 
 
MECHANICA
Kunststoffen lijmen en hun geheimen TTT - 12/12/2017
Met deze opleiding wil RTC, in samenwerking met PlastIQ, de kennis en competenties bij leerkrachten rond het lijmen van kunststoffen verhogen. Tijdens de TTT op 12 december 2017 komen volgende zaken aan bod:
  • wat zijn lijmen en welke soorten bestaan er,
  • waarom lijmen gebruiken, welke zijn de eigenschappen van lijm,
  • samenstelling van een budgetvriendelijk basispakket lijmen
 
     
  
 
REVIVAK
Kick-off "Maak het mee!"
Op donderdagavond 23 november 2017 organiseren de West-Vlaamse Revivak-partners een netwerkmoment als startschot van het 3-daagse event "Maak het mee!"
 
Op deze avond verwelkomen wij graag makers/ambachtsmannen uit de bouw- en restauratiewereld. Ook sympathisanten en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom!
 
Op het programma? Enkele interessante topics voor de vakman, een mogelijkheid tot netwerken en een bezoek aan de houtateliers van Piano’s Maene!
 
Deze kick-off is gratis en wordt mogelijk gemaakt dankzij het Europese Interreg-project Revivak!
 
 
Op zondag 26 november zetten innovatieve ambachtsmannen en vrouwen hun deuren ook voor het brede publiek open. Beleef hun vakmanschap, steek ook zelf de handen uit de mouwen en help mee maken. 
 
  
 
VCA
VCA-B-examen voor leerlingen 3de graad

Ook dit jaar bieden de sectorfondsen Constructiv, Inom en Volta leerlingen uit de derde graad bouw, elekktriciteit en metaal de kans om het VCA-examen af te leggen. 

 

Op de RTC-website vind je de bijgewerkte informatie voor schooljaar 2017-2018 terug.

 
  
 
STUDIEGEBIEDOVERSCHRIJDEND
Greenpower
Greenpower Benelux is een STEM-project waarbij leerlingen hun eigen elektrische wagen kunnen bouwen en ermee racen!
 
In de aanbieding zijn verschillende vormen van pakketten, gaande van een ‘basispakket’ waar je slechts enkele cruciale materialen ontvangt en het meeste werk zelf doet tot een ‘kit car’ waarbij je alle onderdelen van de volledige wagen exclusief carrosserie ontvangt.
 
 
  
 
DUAAL LEREN IN DE KIJKER
IdeaalDuaal is op zoek naar jou en jouw idee!

IdeaalDuaal is een Vlaamse competitie die zoekt naar de beste en meest innovatieve ideeën om duaal leren vorm te geven. Heb je verfrissende ideeën over de afstemming tussen onderwijs en de arbeidsmarkt? Dan ben je de geknipte kandidaat voor de wedstrijd IdeaalDuaal.

 

Meer info en deelnemen

 
  
 
BACKSTAGE
Food@Work LIVE
De Academie voor de Toekomst organiseert op 23 november 2017 de 4de editie van Food@Work LIVE. Dit educatief programma richt zich naar leerlingen 3de graad secundair onderwijs.
 
De leerlingen ontdekken aan de hand van een korte infosessie, een workshop en een reeks actieve demo's op de beurs wat er zich allemaal afspeelt in een voedingsbedrijf en welke competenties nodig zijn om in de voedingsindustrie aan de slag te gaan. Deelname is gratis en scholen kunnen inschrijven via de website, voor een voormiddag of een namiddag. De leerlingen kunnen 1 workshop (1,5u) en 5 actieve demo’s volgen.
 

 

 
BACKSTAGE
VDAB lanceert schoolverlaterstool

Twijfelen je leerlingen over welke studierichting ze kunnen kiezen? Wil je weten welke opleidingen de beste kansen op de arbeidsmarkt bieden? Zie je door de 'studiebomen' het bos niet meer en wil je je leerlingen ondersteunen met relevante informatie? Wil je weten hoe de verschillende opleidingen uit het Vlaams onderwijs aansluiten op de arbeidsmarkt? 

 

Het antwoord op deze en nog veel meer andere vragen vind je voortaan in de nieuwe en superhandige schoolverlatersstudie van VDAB.

 

Meer info

 
     
 
BACKSTAGE
TechClass 2018 nodigt leerlingen en leerkrachten uit op de werkvloer

In de vorige edities van TechClass bood Unizo jongeren al de kans om kennis te maken met ondernemingen door hen beroepen te tonen in een bedrijfscontext. 

 

Dit jaar gaat Unizo nog een stapje verder en biedt het leerkrachten de kans op de bedrijven niet alleen te bezoeken met hun klas, maar ook om les te geven in die ondernemingen. 

 

TechClass loopt van 8 januari 2018 tot 29 maart 2018. Scholen kunnen zich inschrijven vanaf 20 november 2017.

 

Meer info

 
BACKSTAGE
Techniek in Evolutie
Dit jaarlijks evenement brengt de elektro-sector in de regio samen.
 
Het programma bestaat uit verschillende infosessies zowel vanuit residentiële invalshoek als vanuit de industriële sector met diverse thema's van energieopslag, domotica, tot koeltechnieken en robotica.
 
 
     
  
  RTC West-Vlaanderen
Streekhuis Z-M-WVl
Engelse Wandeling 2F4L (ingang F3) | 8500 Kortrijk
Tel. 056/23 37 34 | Fax 056/24 99 90
info@rtcwestvlaanderen.be
www.rtcwestvlaanderen.be
Volg ons op facebook
 

Onze vorige nieuwsbrieven vindt u op onze website.
Stuur deze nieuwsbrief door naar uw collega’s. Via deze weg kan men zich ook inschrijven.
Wil je onze nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kan je je hier uitschrijven.

 

email-list